Een Massage? Luxe of noodzaak?

Gepubliceerd op 22 december 2020 om 11:20

Luxe of noodzaak? Nathalie geeft uitleg...


In deze maatschappij heeft iedereen het altijd maar drukker. Het hele corona-gebeuren maakt het er niet beter op.

Iedereen moet zoveel mogelijk telewerken en daarbij nog eens de kinderen ondersteunen bij hun schoolwerk.

Van een “gewoon” werkende ouder werden we ineens thuiswerker en leerkracht in één. Dat zorgt voor een toename van stress, want we willen natuurlijk alle ballen in de lucht houden.

In een situatie, die tot voor kort normaal was, kregen we dagdagelijks al genoeg prikkels. Van de ene dag op de andere werden ze opeens verdubbeld.

Ineens werd het leven anders. Voorheen waren het de vertrouwde massa e-mails, de drukte, vergaderingen en overleg met collega’s…

Nu zijn er geen live gesprekken meer op de werkvloer, maar nog meer telefoontjes, e-mails, online meetings, appjes… en daarbij nog vaak de kinderen om je heen. Hierdoor worden we de hele dag overprikkeld.

Onze drukke maatschappij zorgt ervoor dat we steeds minder tijd krijgen om te rusten en te ontspannen. Dat zorgt ervoor dat we alles sneller, maar daardoor ook minder goed (moeten) verwerken.

Het gevolg is minder goed slapen of minder lang slapen, dat maakt ons gejaagder, wat dan weer nefast is voor onze concentratie.

Een ander ongewenst neveneffect is beweging. We zijn allemaal minder actief geworden. We gebruiken allemaal de auto, de roltrap, de lift, de smartphone… Hierdoor zijn we minder gaan bewegen en zitten we vaak 10 à 12 uur per dag.

Uiteraard heeft ook dat gevolgen voor de mens, voor lichaam én geest. Heel wat mensen ervaren hiervoor lichamelijke klachten; zoals bijvoorbeeld spierspanning, of vele vage klachten.

Het vele en lange zitten heeft daarenboven ook gevolgen voor je botten, gewrichten en zelfs je organen.

Niet voor niets investeren vele bedrijven in ergonomie, met aangepaste bureau’s, rugvriendelijke stoelen,…

Behalve dat meubilair is je zithouding of werkhouding ook van belang.

Als je telkens bij het mailen je schouders optrekt, of bij een telefoongesprek onderuit gezakt op je stoel zit, dan heeft dit eveneens een invloed op je lichaam. Je bindweefsel dat vorm geeft aan je lichaam, verzwakt. Laat dit bindweefsel nu net heel belangrijk zijn voor de bescherming van je organen.

Te vaak stilzitten zorgt voor verklevingen, wat er voor zorgt dat we onze afvalstoffen minder goed kwijt raken en we een stijf of pijnlijk gevoel ervaren.

Ons lichaam reageert op alle invloeden en prikkels, wat zorgt voor een overbelasting van ons zenuwstelsel. Hierdoor maakt het hele dag stresshormonen aan ( adrenaline en cortisol ), wat uiteraard een negatief effect heeft op lichaam en geest.

Vergelijk het lichaam gerust met een auto. Met een motor en onderdelen die af en toe een onderhoud vereisen om perfect te blijven functioneren.

Een massage is geen luxe, maar kan je bekijken als een noodzakelijk onderhoud. Het zorgt voor de nodige me-time door ontspanning, maar het heeft ook effect op je bindweefsel, dat hierdoor soepel blijft. De doorbloeding van je lichaam word gestimuleerd waardoor afvalstoffen en stresshormonen uit je lichaam worden gewerkt. Hiermee verminder je de stress aanzienlijk en je immuunsysteem krijgt een geweldige boost.

Een massage helpt bij een mentaal en fysiek overbelast lichaam. Gun jezelf op tijd en stond een onderhoud van je lichaam en geest. Hou jezelf fit, vitaal en gezond.

 

Nathalie Mondelaers

Massagetherapeute

www.Care4zen.be


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.